kawa parzona czy z ekspresu

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, czyli pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, aby uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obfitego trudu. jak przygotować kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także poprawnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film