Zwykło się uważać, że jeśli dobra kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
z kawą
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma totalnie przeróżne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj analogiczne, to jednakże się różnią.
Kawa Kenia AA TOP
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje niemal przez cały rok i ubóstwia ciepło, skutkiem tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezwykle odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, niesłychanie łatwo ją scalać z aromatami, dlatego czasem wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać gruntownie skład artykułu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie dodatkiem.