Smaczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany typ gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, treściwe i ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Bardziej wrażliwi goście kosztują mniej znane dania – canelloni, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską warto przyjrzeć się kilku elementom: czy miejsce korzysta z włoskich produktów, czy w karcie znajdują się również mniej popularne włoskie potrawy, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków i potrawy z różnych miejsc Włoch. Prawdziwie włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski nastrój.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to nie znaczy, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Wykwintne wina włoskie
Jakakolwiek restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zaniedbywać trunków. Posiłek bez wyjątku musi obejmować też trunek. Lampka alkoholu to we Włoszech norma. restauracja włoska La grande Mamma w Krakowie Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese i monti z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać nie mały zestaw win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć fenomen włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto wybrać się do restauracji, która umie podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film