Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten wyjątkowy trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których dań.
Wino czerwone
Które wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara reguła powiada, że do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, że nie jest to sztywna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana lub z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.